اصغر نعیمی، کارگردان و منتقد سینما، در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، اظهار داشت: برای تحلیل درست از وضعیت رسانهها باید شکل جدید رسانهها را مورد بررسی قرار داد. رسانههای ما امروز به دو شکل مکتوب و مجازی منتشر میشوند و با قاطعیت میتوان گفت رسانههای مکتوب ما مثل گذشته دیگر تأثیرگذاری چندانی ندارند و عمده اثرگذاری بیشتر مربوط به رسانههای مجازی میشود.
نعیمی تاکید کرد: یکی از ویژگیهای اصلی رسانههای مجازی واکنش سریعشان به اخبار و موضوعات است، به همین دلیل چندان وارد نقد عمیق و تحلیل فیلم ها نمی شوند.
اگر در گذشته نقد و تحلیل در سینمای ما تعیینکننده و تأثیرگذار بود امروز میزان تأثیرگذاری اخبار و واکنش های سریع فضای مجازی در مسائل سینمای ایران به مراتب بیشتر است. این خاصیت رسانههای جدید در فضای مجازی باعث شده تا نه تنها منتقد جدیدی در سینما تربیت نشود بلکه منتقدان باتجربه قدیمی نیز رویکرد خود را عوض کرده و به جای نقد و تحلیل به سمت یادداشت نویسی در فضای مجازی و طرح سطحی مسایل بروند.
او افزود: از طرفی مخاطبان نیز با توجه به اقتضائات دوران جدید و فضای مجازی دیگر حوصله و زمانی برای نقد خواندن ندارند، مخاطب اهمیتی که برای اخبار قائل است را برای نقد و تحلیل به هیچوجه قائل نیست. البته من حضور رسانههای حرفهای را که در فضای مجازی فعالیت میکنند را بسیار مفید و مغتنم می دانم، به هر حال باید رسانههایی وجود داشته باشند که اخبار را منتشر کنند؛ الان به عنوان مثال در اینستاگرام صفحه فیلم نیوز و یا در تلگرام کانال سینما دیلی با رویکرد حرفهای شان و مخاطبین انبوهی که یافته اند توان بالایی در اطلاع رسانی و حتا تاثیرگذاری بر سینمای ایران دارند، مشکل اصلی وقتی است که رسانههای تخصصی و تحلیلی ما برای جا نماندن از عرصه رقابت تغییر رویکرد داده و شبیه رسانههای تلگرامی و اینستاگرامی می شوند.
این کارگردان درباره تأثیرگذار بودن رسانههای سینمایی بر تولیدات سینما، اظهار داشت: فکر نمیکنم امروز مطبوعات قدرت تأثیرگذاری چندانی بر هنرمندان داشته باشند. امروز آنچه که بر تولیدات اثر میگذارد عوامل دیگری است که بحثی مفصل و طولانی را میطلبد اما قطعاً نقد و تحلیل جایگاه واقعی خود را از دست داده و دیگر مثل گذشته در سینما تأثیرگذار نیست.
کارگردان فیلم سینمایی «هایلایت» در ادامه گفت: شاید این تصور به وجود آید که مخاطبان جدی سینما نیز نسبت به گذشته کمتر شده اما اینگونه نیست. ما در خوراک فرهنگی برای مخاطبان امروزمان دچار خلاء بزرگی شدهایم که محصولاتمان نمیتوانند پاسخگوی نیازهای امروز مخاطبان باشند. نسل جدید از سینمای ایران عبور کرده و از طریق امکانات و ابزارهایی که در دسترسش است به جدیدترین فیلمها و سریالهای روز دنیا دسترسی دارد. مخاطب امروز خیلی به روزتر از مخاطبی است که سینمای ایران در دهه شصت یا هفتاد با آن روبرو بود و بسیاری از مخاطبان حتی از هنرمندان ما جلوتر هستند.
نعیمی در پایان تصریح کرد: باید بپذیریم که رسانههای تخصصی ما از مخاطبان جدی سینما عقب هستند. اگر امروز در بین نشریات سینمایی، مجلهای مثل «دنیای تصویر» همچنان مخاطبان جدی خود را دارد و موفق است دلیلش به روز بودن این نشریه در ارائه مباحث تحلیلی و اخبار سینمای روز جهان و توجهش به نیاز مخاطبین جوان سینما است، ولی همانطور که اشاره کردم دیگر مجلههای تخصصی ما از مخاطبان امروز سینمای ایران جا ماندهاند و بعید است که بتوانند به راحتی با رسانههای پر مخاطب در فضای مجازی رقابت کنند.