به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ احسان محمدحسنی را از ریاست فرهنگسرای پایداری، معاونت اطلاعرسانی و تبلیغات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و معاونت هنری این بنیاد میشناسیم. مدیری که از اواخر دهه ٨٠ با روی کار آمدن سازمانی با عنوان سازمان هنری رسانهای اوج سکاندار این مجموعه شد و از همان سالهای اول قصد داشت تحولی در فیلمسازی حوزه مقاومت ایجاد کند. الحق که لحظهای از این دیدگاه کوتاه نیامد و آثار قابل قبولی را در کارنامه افتخارات این سازمان ثبت کرد.
برندی که به نام احسان محمدحسنی ثبت شد
شاید یکی از مواردی که سالها است درخصوص مدیران ارگانهای مهم، مورد نقد قرار میگیرد عدم استمرار در مدیریت است. گرچه ١۵ سال زمان زیادی در مدیریت یک مجموعه محسوب نمیشود، اما باز هم نسبت به تغییر و تحولاتی که در سازمانها شکل میگیرد، زمان مناسبی است که بتوان یک مجموعه را صاحب نام کرد. محمدحسنی طی ١۵ سال مدیریت خود در سازمان اوج توانست این مجموعه را به عنوان یک برند در تولید اثر به خوبی به فرهنگ و هنر کشور ثبت کند.
احسان محمدحسنی از همان ابتدای حضورش در سازمان اوج با مأموریت ساماندهی استعدادهای فرهنگی و هنری موجود در جبهه انقلاب به این سازمان آمد و اصولی را برای خود پایهگذاری کرد که تا آخر پای آن ایستاد. این سازمان همچون سازمانهای فرهنگی انقلابی دیگر تولید را آغاز کرد، اما همواره در موضوع «حفظ کیفیت» و «روایت هنرمندانه» را در تمام آثار خود لحاظ کرد.
دستاوردهای سازمان هنری رسانهای اوج طی ١۵ سال
تولید فیلم سینمایی، سریالهای تلویزیونی و بعدتر ورود به شبکه نمایش خانگی، برنامهسازی که برای رسانه ملی انجام میشد، ورود به عرصه تئاتر و نمایش که توانست چرخه این هنر را کمی تندتر کند، دیوارنگارههایی که هر بار با ظرافت و توجیه خاصی نصب میشدند و بازتاب جهانی پیدا میکردند، به کارگیری نسل جوان مستعد چه در حوزه مدیریت بخشهای مختلف این سازمان و چه در حوزه تولید، هر کدام دستاوردهای مهمی در دوران مدیریت احسان محمدحسنی محسوب میشوند.
از برگزاری شب شاعران تا تجلیل از هنرمندان
تجلیل از هنرمندانی که شاید سالها از دید مسئولان دور مانده بودند از همان ابتدا در دستور کار محمدحسنی قرار گرفت. شب شاعران، شب مستندسازان و شب فیلمسازان هر دوره در کافه نخلستان سازمان اوج برگزار میشد و این نشان میداد که مدیریت درصدد گردهمآوردن تمام اقشار و هنرمندان در هر زمینهای است.
جدای از این تجلیل از هنرمندان و برگزاری شبهای مختص به آنها، اوج در دوره محمدحسنی دستاوردهای بیشتری داشت. از تولید فیلمهای شاخص با همکاری بزرگان سینما گرفته تا اجرای نمایشهای خیابانی. در ۱۵ سال دوره مدیریت او فیلمهایی، چون «مصلحت»، «منصور»، «لباس شخصی»، «خروج»، «روز بلوا»، «تنگه ابوقریب»، «چ»، «به وقت شام»، «سوتفاهم»، «ایستاده در غبار»، «بادیگارد»، «پرویز خان»، «زندانیها»، «غریب» و ... در کنار انیمیشنهای، چون «پسر دلفینی»، «فهرست مقدس» و «ببعی قهرمان» تولید شدند که هر کدام با حضور در جشنوارههای مهم از جمله جشنواره فیلم فجر و سینماحقیقت و فیلم کوتاه تهران توانستند جوایز زیادی را به دست آورند.
از جمله فیلم سینمایی «چ» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا که در سال ۱۳۹۲ در سی و دومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و نیمی از سیمرغهای این جشنواره را از ان خود کرد. از جمله سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، بهترین تدوین، بهترین جلوههای ویژه بصری، بهترین جلوههای ویژه میدانی و بهترین صدا را دریافت کرد. فیلمهای «ایستاده در غبار»، «تنگه ابوقریب»، «بادیگارد»، «خروج»، «غریب» و «سرهنگ ثریا» نیز از جمله فیلمهایی بودند که با پشتوانه سازمان هنری رسانهای اوج تولید شدهنمد و در جشنواره فیلم فجر توانستند جوایز زیادی را به دست آورند.
در کنار فیلمهای سینمایی، برنامهها، مستندها و مجموعههای تلویزیونی بسیاری در دوره مدیریت محمدحسنی توسط سازمان اوج تولید شدند. سریال «پایتخت ۵»، سریال «گیلهوا»، «مستوران»، «عشق کوفی»، مستند مسابقه «خانه ما»، مستند مسابقه «ضدگلوله» و «فرمانده» از جمله این آثار هستند.
اجرای نمایشهای خیابانی در تمامی شهرستانها
جدای از تئاترهای «هفت خوان رستم» و «نبرد رستم و سهراب» که روی صحنه نمایش رفتند، محمدحسنی در دوران مدیریت خود چهار نمایش خیابانی را در شهرهای مختلف اجرا کرد. نمایشهای «تنهاتر از مسیح»، «جهان بانو»، «جان فدا» و «فصل شیدایی» نمایشهایی بودند که در دوره ۱۵ ساله مدیریت این مدیر در شهرهای مختلف بارها اجرا شدند. نمایش «تنهاتر از مسیح» در ۶۰ شب اجرا داشت که هر شب ۵۰۰۰ نفر به تماشای آن نشستند. همچنین نمایش «فصل شیدایی» نیز در تمامی شهرستانها اجرا داشت.
ماوا و ساختار شکنی در موسیقی
اما سازمان اوج در زمینه موسیقی نیز دستاوردهای مهمی را داشت. به عنوان مثال قطعه «انرژی هستهای» امیر تتلو که به واسطه سازمان اوج تولید شد و موزیک ویدیو آن روی ناو جنگی تصویربرداری شد. به علاوه این سازمان کنسرتهایی را برای آلبوم «حالا که میروی» محمد معتمدی در وزارت کشور برگزار کرد.
نماهنگ «منو بشناس» با همکاری ۴۰ خواننده پاپ کشور که همه از ایران خواندند از جمله دیگر تولیدات این سازمان در حوزه موسیقی بود. در این نماهنگ پرواز همای، فرزاد فرزین، رضا صادقی، مهدی مقدم، حمید هیراد، علی اصحابی، مهدی یغمایی، بهرنگ بهادرزاده، کاوه آفاق، شهریار صیقلانی، خشایار اعتمادی، روزبه نعمت اللهی، بهروز صفاریان، حمید حامی، عماد طالبزاده، سینا شعبانخانی، سینا درخشنده، پدرام پالیز، معراج محمدی، امیر قنادی، آرش قنادی، کیارش پوزشی، شهرام شکوهی، حسین توکلی، حجت اشرفزاده، علی لهراسبی، گرشا رضایی، پیام صالحی، سامان جلیلی، حامد همایون، رستاک حلاج، حامد طاها، محمدرضا عیوضی، حسین حقیقی، علی رهبری، آرین بهاری، احسان حق شناس، مجتبی کبیری، علیرضا قرایی منش و مصطفی راغب اسامی همخوانی داشتند.
ساخت و تولید قطعه «ملکا» با صدای محسن چاووشی نیز دیگر فعالیتهای اوج به شمار میرود. در کنار آن قطعه «ایران جان» با صدای حجت اشرف زاده، حامد همایون، رضا صادقی و مهدی یغمایی نیز از تولیدات این سازمان هنری رسانهای است. به علاوه تعداد زیادی سرود و نماهنگ توسط این سازمان تولید شدهاند که بسیاری از آنها مناسبتی بودند.
خانه طراحان و دیوارنگارههای جنجالی
خانه طراحان انقلاب اسلامی یکی از زیرمجموعههای مهم سازمان هنری رسانهای اوج است که از سال ۱۳۹۱ در قالبهای گرافیک، گرافیک متحرک، فضاسازی، طراحی داخلی و طراحی صنعتی به تولید اثر میپردازد. از تولیدات گرافیکی این مرکز میتوان به مجموعه «صداقت آمریکایی»، طراحی دیوارنگارههای میدان ولیعصر و مجموعه «شمر زمانهات را بشناس» اشاره کرد. این دیوارنگاره، دارای عناوین مختلفی بوده است. در واقع دیوارنگارههای میدان فاطمی و میدان ولیعصر به علاوه یک دیوارنگاره در شهر شیراز و یک دیوارنگاره در سیستان و بلوچستان متعلق به این سازمان است که هر بار با ظرافت و توجیه خاصی نصب میشدند و بازتاب جهانی پیدا میکردند. همچنین در خانه طراحان بیلبوردهای شهری بسیاری طراحی شد.
سرمایهگذاری روی استعدادهای تازهکار در کنار بهرهگیری از هنرمندان صاحبنام
محمدحسنی از همان ابتدا بر سرمایهگذاری روی استعدادهای تازه تاکید داشت و بر این باور بود ریسککردن در حوزه تولید یکی از پلههای موفقیت است؛ اما در مقابل هیچوقت دایره همکاری خود با هنرمندان صاحبنام را تنگ نکرد. در واقع همین نگاه و تعامل با مجموع بزرگ هنرمندان باعث شد تا طی شش سال اول تأسیس سازمان اوج، ۸۰ موسسه به عنوان زیرمجموعههای سازمان هنری رسانهای اوج در داخل و خارج از کشور فعالیت کنند و بیش از ۲۶۰۰ هنرمند در این مدت اثر تولید کنند و ۷۰۰ مستند در طول هر سال توسط خانه طراحان مستند ساخته شود. این گوشهای از تولیدات ١۵ ساله مجموعه اوج است که ویترینی متنوع از آثار را در گنجینه خود قرار داده است.
مدیری که عاری از خطا نبود!
البته نمیتوان ادعا کرد که یک مدیر در طول سالهای مدیریت خود اشتباه و خطایی نداشته است. احسان محمدحسنی نیز در بازه زمانی ١۵ ساله در مسند مدیریتش قطعا عاری از اشتباه نبوده است؛ اما اگر همین ریسکپذیری که بعضا منجر به خطا شد، وجود نداشت شاید تولیدات این مجموعه به همان چند اثر ابتدایی با محوریت مقاومت و همکاری با همان چند هنرمند در سالهای اولیه تأسیس ختم میشد!
سازمان هنری رسانهای اوج به عنوان یک سرمایه به واسطه حضور ١۵ ساله محمدحسنی همچنان در اختیار جبهه فرهنگی انقلاب قرار دارد که جدای از سینما، در حوزههای دیگر، چون تلویزیون، تئاتر، مستند، موسیقی و حتی نمایش خانگی به صورت مستمر روی ریل خود حرکت خواهد کرد.
«اوج» از چرخه تولید خارج نخواهد شد
سازمان هنری رسانهای اوج حالا محکمتر از آن است که با تغییر مدیریت از چرخه تولید خارج شود و کارکرد اصلی خود را از دست دهد، اما این بدان معنا هم نیست که از اصول اولیه خود غافل شود.
امید است که ساسان زارع به عنوان جایگزین احسان محمدحسنی سکاندار خوبی برای این کشتی باشد و بتواند اهداف تعیین شده سازمان اوج را در مسیر تعالی و تعامل با هنرمندان به خوبی پیش برد.
انتهای پیام/