به گزارش برنا؛ همزمان با 16 آذر و روز دانشجو بسیاری از مسائل مربوط به این افراد مدنظر قرار می گیرد. یکی از مهم ترین این مسائل بحث اشتغال آنان در حین تحصیل و بیمه دانشجویان است به گونه ای که آن را جز سابقه کاری به حساب آورند. این در حالی است که دانشجویان نه تنها از اشتغال همزمان با تحصیل منع می شوند بلکه پس از فارغ التحصیلی هم بدون تجربه عملی در بازار کار رها می شوند و بدون سابقه کار هم دستشان به جایی بند نیست که نگاه جدی به مسائل تحصیلکرده های جامعه و دانشجویان را باید مدنظر قرار داد.
آمایش رشتههای تحصیلی در دستور کار است/ احتمال حذف برخی رشته های دانشگاهی
احمد حسین فلاحی، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس با اشاره به روند اشتغال تحصیل کردهها در کشور به خبرنگار برنا گفت: یکی از مشکلات موجود در زمینه آمایش رشتههای دانشگاهی است. وزارت علوم آمایش دانشگاهها را آغاز کرده است. در هفته گذشته آمایش رشتههای تحصیل در دستور کار قرار گرفت.
او افزود: بر اساس آمایش بسیاری از رشتههای تحصیلی ظرفیتش تکمیل شده است. باید این رشتهها را حذف یا محدود کرد.
تنزل رشتههای تحصیلی مهارت محور در کشور
این نماینده مجلس تاکید کرد: برخی از رشتههای کاربردی نیز باید تقویت شوند. در برنامه ششم توسعه قرار بود آموزش مهارتی ما تحت رصد قرار بگیرد. هرچند این آموزشها از 40 درصد به 36 درصد افت داشته است.
ظرفیت هنرستانها تقویت نشده است
به گفته او در سالهای اخیر هنرستانها را تقویت نکردیم و بهدنبال آن ایراداتی در آیین نامهها ایجاد شده که دانش آموز فنی و حرفهای در هر رشته دانشگاهی میتواند شرکت کند.
حسین فلاحی تاکید کرد: در سالهای اخیر رشتههای فنی و حرفهای هم تقویت نشده است. این در حالی است که فرد محصل در رشتههای فنی و حرفهای به دلیل کسب مهارت بیکار نمیماند.
سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس افزود: در دانشگاهها به رشتههای تئوری توجه میشود، اما به رشتههای فنی و مهارت آموزی بیاهمیت هستند.
او ادامه داد: هر وقت به آموزشهای مهارتی توجه نشود. بیشک مشکلات دیگر بروز میکند.
این نماینده مجلس افزود: هماکنون در وزارت راه 50 درصد ظرفیتها خالی است. هرچند در صورت جذب نیرو باید در رشتههای کشاورزی و دامداری نیرو جذب شود. این در حالی است که روند فارغ التحصیلان در این رشتهها جای تامل دارد.
حسین فلاحی در پاسخ به این سوال که هماکنون در فصل بودجه در زمینه اشتغال دانشجویان چه برنامهای در دستور کار است؟ گفت: به این مقوله اشاره شده، اما هنوز کار تخصصی انجام نشده است.
توجهی به بیمه دانشجویی نشده است
او درباره بیمه دانشجویی افزود: تاکنون در کمیسیون آموزش مجلس به این مقوله توجه نشده است.
حسین فلاحی تاکید کرد: آموزشها به شکل مجازی بستر را برای اشتغال دانشجو فراهم کرده است. در بودجه 1400 نیز به موسسات دانش بنیان اهمیت داده شده و در کمیسیون به تصویب رسیده است که همین قضیه باعث افزایش تجاریسازی علم میشود. تهدید کرونا فرصتی برای تجاری سازی علم است.
دانشجو دکتری نمی تواند پست مدیریتی داشته باشد
فلاحی گفت: کیفیت آموزش صرفا برای اخذ مدرک در دانشگاههای کشور کم شده و کیفیت کار هم تنزل پیدا کرده است.
این نماینده مجلس درباره روند تحصیل شاغلان در دوره دکتری افزود: کسی که سمت دارد در صورت تحصیل در مقطع دکتری دیگر به کارش نمیرسد. این مقوله به آموزش و خدمت به مردم ضربه میزند. نهادهای نظارتی باید به این قضیه پاسخ دهند.
فلاحی تاکید کرد: دانشجو در مقطع دکتری باید پستش را تحویل دهد، چون مدیر کل، معاون و ... نمیتواند هم به کار و هم به تحصیل در مقطع دکتری بهطور همزمان بپردازد. این اقدام غیر قانونی است.
او ادامه داد: قانون در این زمینه شفاف مطرح شده است. البته نهادهای نظارتی باید پاسخگوی این مسئله باشند. مهار این افسارگسیختگی در تحصیلات تکمیلی منوط به واگذاری پست است.
این نماینده مجلس درباره اینکه برخی از دانشجویان اشتغالشان را لازمه پرداخت شهریه و گذراندن امورات زندگی میدانند، افزود: این بحث جدا است. هم اکنون کیفیت آموزش مطرح است.
//انتهای پیام:3